İpek İplik Nedir? | KumasBilgi.com

İpek İplik Nedir?


İpek İplik Nedir?

Hayvansal kökenli bir Mahsul olan ipek iplik, Çin’deki tarihine 4000 seneden Çok bir müddet Evvel başladı. Dut ipekböcekleri tarafından yaygın olarak üretilen natürel bir liftir. İpekböceği yetiştiricileri, ipekböceği yetiştirmelerinin gelişimini ve gelişmesini, çok kıymetli filamenti kozalarından toplamaya teşvik ederler. İnce çapına Karşın, ipek ipliği nihayet aşama sağlam ve elastiktir.

İpek, natürel bir protein filamanı, temel olarak Çin ve Hindistan’da üretilmektedir. İpekçilik olarak da malum ipek yetiştiriciliği, emek kesif bir iştir. Kuluçka süresi süresince ipekböceği yumurtalarının sıcaklığının izlenmesi ve sonrasın da takriben 30 gün süresince kesintisiz bir Besin dut yaprağı kaynağı ile yumurtadan çıkmış ipekböceklerinin sağlanması gerekir. Larva mertebesinde, ipekböcekleri, kozalarını uzun, Daimi bir iplik halinde döndürerek, 1.200 metreye kadar ulaşırlar. Bu esna solucanları dört ila sekiz gün sürebilir. 

Kozalar sonrasın da ısıtılır, sıcak suya batırılır ve ipek iplikler hafifçe çözülür ve bir makaraya sarılır. Tellerin uçları elle bulunmalı ve Amel emeği kesif ve yorucu hale getirilmelidir. Sekiz iplik sonrasın da Biricik bir fonksiyonel iplik oluşturmak için birleştirilir.
Mikroskobik olarak, ipek iplik üçgen bir şekle sahiptir ve Fer yansıdığında bir parlaklık oluşturur. Bu, marka parıltısını ipek verir. Bu iplik kuvvetli, çok yönlü ve esnektir ve çok Muhtelif renklerde boyanır. İpek kumaşa dokunur ve sonrasın da sayısız tekstil ürünü üretmeye hazırlanır.

İpek ipliği oldukça Çok endüstriyel, ticari ve pratik kullanıma sahipti. Çoğunlukla gömlekler, Dahil çamaşırları, giysiler, pijamalar ve bornozlar gibi kıyafetlerde kullanılır. Onun dayanıklı fakat hoş doğası, ipek perdelerle üretilen bez mananına gelir ve güzel duyu olarak asılır, bu da onu yüksek moda giysiler için Ülkü kılar. İpek Ayrı olarak döşemelik , pencere kaplamaları, kilim ve Döşek takımları için Dahil dekorasyonda kullanılır. İpek ipliği eşsiz özellikleri, başka liflerden yapılan iplikler için aranan bir alternatif haline getirir. Pürüzsüz, emici, elastiki, yıkanabilir, uzun ömürlü ve yansıtıcıdır. Kumaş işinde terzilik ve bezemleme için kullanılır. Sanatçılar , kumaş üzerine nakış tasarımları, yadigarı dikişi ve kuyumculuk gibi el işi işlerinde ince ayrıntılar için kullanırlar.

Takriben 2.2 libre (1 kg) ipek üretmek için takriben 3.000 ipekböceği gerekir. Satın alınabilecek ipek iplikleri ağırlıkça etiketlenir. İpekböceği, ipek özleri çıkartılırken ipek kurtları öldürüldüğü için küçültülmüştü. Sentetik ipek gibi rayon Müsait bir alternatiftir. Sanat ipek olarak da malum bu yapım edilmiş lifler, 1800’lü senelerin sonlarından beri üretilmekte ve geleneksel ipek ipliği adına henüz ucuz, hayvansal olmayan bir tercih sağlamaktadır.


İpek İpliği Üretimi

İpek iplikler, ipek böceğinin kozasından sonsuz filament (uzun lif) halinde üretilir. İstenilen denye inceliğini sağlamak için belli sayıdaki ipek filamentleri bükülerek bir araya getirilir. İpek ipliği ayrıca yırtık veya hasarlı kozalardan, kozanın baş ve son kısımlarından ve ipek döküntülerinden elde edilen ştapel elyaflardan da eğirilerek üretilebilir. Sonsuz filament haldeki ipek ipliği daha kalitelidir. 

İpek İplik Özellikleri

İpekli kumaşlardan üretilen elbiseler yumuşak ve gösterişli bir parıltıya sahiptir. İmalatta kullanılan ipek çeşitleri üç türlüdür. Birden çok ipek liflerinin (tellerinin) birleştirilmesiyle elde edilen ipek ipliği, ipek ipliğinin bükülmesi ve sonra birleştirilmesi ile elde edilen hafif bir şekilde bükülmüş kalın ipliğe ibrişim denir. İpek iplik özellikleri İpek iplikler parlaktır, mükemmel bir döküm ve güzel bir tuşe özelliği vardır. Nem alma özelliği en iyi ipliklerden biridir. İpek ipliklerden üretilen kumaşlarda boncuklanma özelliği yoktur ancak az miktarda statik elektriklenme görülür. Uzun süre kaldığında güneş ışınlarından etkilenir. İpek ipliklerden üretilen kumaşların kullanımı ve bakımının özenli yapılması gerekir.

İpek İplik Kullanım Alanları

İpek iplikten dokunan kumaşlar gömlek, bluz, elbise, eşarp vb. kaliteli ve lüks giysi üretiminde kullanılır.


Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.