Modal Kumaş Nasıldır, Modal Kumaştan Neler Dikilir? | KumasBilgi.com

Modal Kumaş Nasıldır, Modal Kumaştan Neler Dikilir?


Modal kumaş kayın ağacından üretilir. Viskon gibi selülozik yapıdadır. Bu vesile ile öğrenmiş oldum ki Viskon, Modal ve lyocell (tencel, tensel) kumaşlar aynı kategoriden kumaşlar.  Hepsi “Rayon” un çeşidi diye geçmekte. Rayon “suni ipek” diye bilinir. Diğer rayon kumaşlar farklı ağaç liflerinden de yapılabiliyorken, modal kumaş bir tek kayın ağacından yapılır.

Modal kumaş, örme veya dokuma olabilir. İplik ve tekstil ürünleri üreten Avusturyalı Lenzing AG firması adına tescillenmiş üründür. İplik formu 1951de Japonyada geliştirilmiş, 1964’te Lenzing firması tarafından satışa sunulmuştur.

Modal Kumaş Özellikleri

Nefes alan, dökümlü, dokunuşu ipeğe benzer şekilde yumuşak, parlak, kullanımı hoş bir kumaştır. Kırışmaz. Yıkanma dolayısıyla rengi bozulmaz, yıpranma olmaz. Vücudu yakmaz, terletmez, nemi çeker. Yaz kış giyilebilir. Lifin organik yapısı beyaz olduğundan dolayı işlenirken ağartma işlemine doğal olarak tutulmaz. Bu da modal kumaşı yıpranmaya karşı daha dayanıklı yapar. Rayonun diğer çeşidi olan viskona nazaran çok daha dayanıklı bir kumaştır.

Pamuktan yüzde 50 daha çok rutubet çeker. Sıcak ve nemli iklimlerde dahi, diğer kumaşlara bakılırsa teri daha çok çekmesinden dolayı rahatlık sağlar.  Pamuk benzer biçimde doğal selülozdan yapıldığı için sağlıklıdır. Fakat ağaç lifleri yapım aşamasında bir çok işlemden geçtiği için pamuk kadar sıhhatlidır diyemeyiz.

Pamuktan daha sağlam ve daha uzun ömürlüdür. Rengini daha uzun süre korur. Bir çok yönden pamuktan daha üstün özellikleri vardır. Kullanım alanlarına göre pamuk, penye, yün, polyester, keten gibi farklı özelliklere haiz liflerle karıştırılarak kullanılır.

Modal Kumaştan Neler Yapılır

Yumuşacık ipeksi yapısından dolayı direkt tene temas eden giysiler için tercih sebebidir. Daha çok giyim, spor giysileri, iç çamaşırı, çorap, havlu, nevresim yapımında kullanılır.

Havlularda kullanılmasının sağladığı avantaj, nemi iyi çekmesinden dolayı bakteri oluşumunun az olmasıdır. Ek olarak yumuşak dokusu masaj tesiri yapar, insanı iyi hissettrir. Çoraplar ise, ayakkabı içinde uzun süre kalan ayağın nemini alarak giyene refah verir. Ek olarak bakterilerin oluşmasına neden olan nemi ortadan kaldırarak koku oluşumunu engellemeye destek sunar.

Araştırırken gördüğüm kullanıcı yorumlarının ortak noktası, modal iç çfakatşırlarının rahatlığı ve bir kere giyen için vazgeçilmez olmalarıdır. Fiyatı pamuğa gore pahalı lakin bir tecrübe etmek lazım.

Modal Kumaş Nasıl Yıkanır

  • Öncelikle etiketteki talimatlara uyup bakımı yapılmalıdır.
  • Modal kumaş oldukça sağlamdır. Pamuklu kumaşlar gibi yüksek sıcaklıkta yıkanabilir. Yüksek sıcaklıkta ütülenebilir. Çamaşır suyu benzer biçimde ağartıcılar çok fazla kullanılmamalıdır. Ağartıcılar kumaşın rengini alacağı gibi, ipliklerini de inceltecektir. Kullanılacaksa da seyreltilip kullanılmalıdır, direk kumaş üstüne dökülmemelidir.
  • Alternatif olarak oksijenli çfakatşır suları da kullanılabilir. Oksijenli çamaşır suyunda en az iki saat bekletilip yıkanabilir.
  • Eğer yıkanır yıkanmaz, makinede bekletilmeden aslolanırsa ütüye pek ihtiyacı olmaz. Ütü yapılırken tersinden ütülenmelidir, üstüne başka kumaş örtülüp ütü yapılması tavsiye edilir. Aksi şekilde kumaş parlama yapabilir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.