Mermerşahi Kumaş Nedir? | KumasBilgi.com

Mermerşahi Kumaş Nedir?


Mermerşahi bez; Tülbente benzeyen, ancak daha sık dokunmuş, beyazlatılmış ve yumuşak tutumlu bir kumaştır. Genellikle 30/1 Ne iplikten, 1 cm'de 23-25 tel çözgü, 1 cm'de 16-18 tel atkı sıklıklarda ve yaklaşık 80-85 g/m² ağırlıkta dokunur.

Tülbentten kalın, patiskadan ince bir cins seyrek dokumalı kumaştır. Genellikle beyaz olur. eski zamanlarda çocuk bezi dikmek için kullanılan bir kumaştır.

“Mermerşahi” adı verilen kumaştan yapılan bezler birçok alanda kullanılır. Mermer gibi pürüzsüz olmasından ismini alır. Kullandıkça tüy bırakmaz veya tüylenmez. Bu yüzden çok sevilir. Hizmet sektöründe çalışanlar tüy bırakmadığı için tabak veya bardak kurulamada da kullanırlar. Genelde beyaz renktir.

Ayrıca bebeklerin salyalarını, ağızlarını silmek için de kullanılır, sağlıklıdır. Eskiler bebek bezi olarak da kullanmışlardır. Ağız bezleri hazır olarak paketlerde satıldığı gibi hanımlar kendileri de yaparlar. Yapımı çok basittir. Kumaşın metresi 1-2 TL civarındadır ve daha uyguna gelir. Kenarı bir pamuklu iple işlenir.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.