Bambu (Bamboo) Lifi Özellikleri | KumasBilgi.com

Bambu (Bamboo) Lifi Özellikleri


Bambu Lifi Nedir?

Bambu (Bambusoideae), buğdaygiller (Poaceae) familyasına ait, bazen birbirlerinden çok farklı görünen 1200 adet bitki türünden oluşan bir alt familyayı kapsayan bitkinin genel adıdır. 

Bambu insanların en çok işine yarayan bitkilerden birisidir. Bambu türleri Asya’da, Güney ve Kuzey Amerika’da ve Afrika’da bulunurlar. En büyük bambu türleri 80 cm kalınlığa ve 38 metre uzunluğa kadar varabilir. Bazı bambu türleri çok seyrek çiçek verir, bazen her 100 yılda bir, ya da daha seyrek olabilir

Bambular ilk önce iki ayrı tipe ayrılabilirler:
  1. Bambuseae: Ağaç gibi büyüyen, tahtalaşan bir kabuğa sahip olan, kibar ve ince yapraklar ama çok büyük çiçekler geliştiren bambular. 
  2. Olyreae: Ot gibi büyüyen, tahtalaşmayan ve boyları bir metreyi geçmeyen bambu türleri. 
Bambu 21. yüzyılın elyafıdır ve gelecekte kullanımı daha büyük oranlara ulaşacaktır. Dünya’nın en hızlı büyüyen bitkisi rekorunu elinde bulundurmaktadır. Günde 90 cm. kadar büyüyebilir. Uzakdoğu’nun bambu ormanlarından toplanan bambu kamışları hamur haline getirilip, daha sonra liflere ayrıştırılır ve kasarlanır. Başka hiçbir selülozik elyaf, elde edilen bambu elyafın verdiği doğallığı, yumuşaklığı ve serinliği verememektedir.

Bu özellikler bambu lifinin ipek ve kaşmir ile mukayese edilmesine neden olmaktadır. Kendiliğinden anti bakteriyel, doğa dostu olan bambu elyafından yapılan kumaşlar merserize işlemi gerektirmez. Tüm bitkisel ve selülozik elyaflarla aynı boyayı alır. Yazın terleme ve koku yapmaz. Bambu elyafının kullanım alanları; erkek, bayan iç ve dış giyim, çorap, battaniye, havlu, tıbbi giyim, gıda ambalajları, yatak çarşafları, nevresim, perde vs.

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.