Akrilik Nedir? Akrilik İplik ve Kumaşların Özellikleri | KumasBilgi.com

Akrilik Nedir? Akrilik İplik ve Kumaşların Özellikleri


Akrilik elyaf özellikleri

Akrilik lifler, akrilonitrilin (vinil siyanür) ilave polimerizasyonuyla üretilen poliakrilonitril bazlı, insan yapımı liflerin önemli bir kategorisidir . Ticari akrilik elyafların çoğu, akrilonitril ve vinil klorür, vinil asetat, vinil alkol, viniliden klorür, akrilik asit, metakrilik asit ve metakrilat esterler gibi diğer vinil monomerlerinin kopolimerleridir. Bununla birlikte, tanım olarak, bir akrilik elyaf, ağırlıkça en az% 85 oranında akrilonitril bazlı bir polimerden oluşmalıdır.Ağırlıkça% 85'ten az ancak ağırlıkça en az% 35 oranında akrilonitril esas alındığında, elyaf modakrilik olarak adlandırılır.

Akrilik elyaflar , doğrusal polimer PAN bazlı sentetik elyaflardır ; Bu polimerin yapı bloğu Formülü CH olan bir monomerdir 2CHCN yi temsil etmektedir. Geleneksel olarak% 85'ten fazla akrilonitril ile yapılan elyaflara akrilik elyaf, akrilonitril içeriği% 35 ile% 85 arasında ise o zaman bu elyaflara modakrilik denir. Akrilik elyaf üretmenin birkaç endüstriyel yöntemi vardır; birçoğu, yüksek derecede uçucu bir sıvı olan ve 600 ° C'ye ulaşan yüksek sıcaklıklar olan hidrojen siyanür HCN'yi kullanır . Orada reaksiyonu bağlı olarak başka yöntemler propilen CH 3CHCH2 ile amonyak NH3ya da nitrojen monoksit NO ama aynı zamanda da bu yöntemlerin bir yüksek enerji tüketimine katkı yüksek sıcaklıklar gerektirir.

PAN liflerinin dimetilasetamid gibi organik çözücüler içinde PAN çözeltilerinden ıslak eğirme yöntemi ile eğrilebilir dimetil sülfoksit , veya konsantre çözeltiler arasında metalik tuzlar . Katılaşması gelen filament , düze bir eğirme banyosunda su, alkoller veya tuz çözeltileri gerçekleşir. Kuru büküm yönteminde filamentler sıcak havada katılaşır. Filamentler daha sonra çözücüleri uzaklaştırmak için yıkanır ve yönlendirilmiş moleküler zincirlere ve geliştirilmiş mekanik özelliklere sahip elyaflar elde etmek için çekilir .PAN liflerinin , 317 ° C olan polimerin yüksek erime sıcaklığını azaltmak için plastikleştiricilerin kullanılmasını gerektiren eriyik-eğirme yöntemiyle döndürülmesi de mümkündür .

Akrilik İplik Eğirme 

Eğirme yöntemi, PAN fiberlerin yapısı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Islak yöntemle üretilen lifler, çok büyük bir sayı içeren gözenekli ederek mikro 0.1-1 arasında büyüklüğü um ve 0.4 ve 0.5 arasında düşük yoğunluklu olmalarıyla karakterize g / cm 3 . 0.8 ile 1.17 arasında değişen kuru eğrilmiş elyafların yoğunluğu, g / cc 3 , 1.17 olan polimerin kendisinin yoğunluğuna yakındır g / cm 3 .

PAN yangınları tekstil uygulamaları için 0,13 tex'ten teknik uygulama için 0,67 tex'e ve 1,67 tex'e kadar çeşitli lineer yoğunluklarda üretilmektedir.Halılar. Bu elyaflar, bu uygulamada önemli olan daha fazla sertlik elde etmek için genellikle trilobal bir enine kesitle üretilir.

PAN liflerinin mekanik mukavemeti, eğirme yöntemine ve uygulananbitirme işlemlerine bağlı olarak değişmektedir . Tipik olarak PAN mukavemeti 19 ila 32 cN / tex'tir ve kopma uzaması % 33 ila 64'tür, burada daha yüksek mukavemet düşük kopma uzamasına karşılık gelir.

Akrilik elyaflar, dayanıklılık ve aşınma direnci , güneş ışığına karşı güçlü direnç, seyreltilmiş asitler ve alkaliler, organik çözücüler ve oksidasyon gibi tüm biyolojik ve birçok kimyasal maddeye karşı direnç gibi birçok faydalı özelliğe sahiptir . Akrilik elyaf pamuktan daha az yanıcı, polyester ve yünten daha yanıcıdır. Yüksek karbon içeriği (% 67.9), % 50-55 verimle karbon elyaflarının üretiminde öncül olarak kullanılmasında akrilik elyafları tercih eder hale getirir.

Akrilik elyaf katyonik boyalarla, anyonik boyalarla veya dispers boyalarla boyanabilir .

Hiç yorum yok

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.